Gril, udírna, krb v jednom

Návod na levnou, hezkou, víceúčelovou zahradní stavbu (za 250 Kč)

    Ing.Seidl Věroslav autor

 

Na ukázku, níže představuji zdarma cca třetinu zprávy. Na konci se dovíte, jak zaplatit. A když zaplatíte, budete moci zprávu dočíst do konce, stanete se majitelem informací jak dělat jen zlaté klobásy, prvotřídní uzené a fantastickou kýtu a kuřata.

 

.

 

 

 

Umístění zahradní stavby

Vhodná jako jedna stěna zahradní pergoly, resp. zahradního přístřešku. Nejlépe jako stěna jižní, nebo východní, kdyby ten komín přeci jen trochu zlobil. Sice nějaké to místo zabere, ale vůbec to nevadí zvláště pro její velkou odkládací plochu. V každém přístřešku, totiž bývá nějaký ten stůl určen pro odkládací plochu, ten se nyní bude moci odstranit, neboť část stavby ho svou odkládací plochou nahradí a to ještě lépe, neboť je vyšší než jakýkoliv stůl, který je určen pro sezení. Člověk se tedy nemusí tolik ohýbat a lépe se mu pracuje, krájí chleba, či upravuje maso. Dále předpokládám, získá zavedenou elektřinu na vaření kávy. Ledničku bych umístil na druhý konec stavby.

Stavba je umístěna jako jedna neúplná stěna přístřešku.

Vnější stěna stavby téměř lícuje s okrajem střechy, ale celá je pod přístřeškem. To umožňuje vyvézt komín mimo střechu. Stavba se tím zjednoduší a zlevní. Odpadne složitý průchod komína střechou. Odkládací plocha podstatně získá na užitnosti oproti umístění mimo přístřešek, neboť na ni neprší a ochranná zídka brání přeci jen návanu listí či zahradního smetí.

Na internetu se hodně nabízí stavět stavbu mimo přístřešek. Patrně si stavitelé nevědí rady jak s průchodem komína střechou, nebo nechtějí zastavovat plochu přístřešku. Takové řešení nedoporučuji, neboť

taková stavba je hlavně devalvována odkládací plochou, na kterou prší, nemůžete tam nic nechat a kolikrát nemá ani ochranou zídku. Kdyby byl přístřešek přeci jen malý, tak doporučuji ji postavit těsně mimo přístřešek, ale střechu trochu nastavit pod stejným sklonem i tvarem i ze stejného stavebního materiálu. A nyní by nastalo takové dilema co s komínem. Udělat to jako zde, tedy mimo nebo když již budu dělat kousek nové střechy, tak ten průchod přece jen udělat. To již si každý musí rozhodnout sám. Možná nejlepší varianta se jeví, když již chci komín nad krbem, zastřešit jen tu část, kde je odkládací plocha.

Co dále se stavbou získá? Především se získá větší pocit pohody, ani ne tak při uzení, ale při grilování, kdy se lidem sbíhají sliny při pohledu na točící se maso, či grilující se špízy. Dále je-li chlad, z grilu sálá teplo a to je také někdy příjemné. A je-li zima, může se komora na uzení či grilování použít jako obyčejný krb.  Osa komory by měla směřovat na delší osu stolu, který je určen k sezení, aby teplo z krbu „zasáhlo“ všechny přísedící a aby také z každého místa bylo do komory na grilování vidět.

No a uzení? To již není taková rodinná událost pro sešlost, to bývá více pánská jízda. Uzení je dlouhé a nudné. Nejlépe je ho trávit se dvěma kamarády, to to lépe utíká, zvláště je-li co pít.

Myslím, že stavba se moc nehodí do přístřešku, který je přímo u domu. Neboť tam by asi nastala potíž s vyvedením komína, který by musel být určitě vyšší alespoň o 1 m než střecha domu. Tam by se patrně muselo komínem „projít“ převisem střechy, kde bývá okap, či okrajový plech.

 

Když jsme začali stavět, první kritici říkali: vždyť se to sem nehodí, je to moc velké. Když to bylo hotové a jedli jsme první vydařené „rotační“ kuře, všichni si pochvalovali, jak je to šikovné, že to kuře je dobré a že to se sem přece hodí! Že to točené kuře je o třídu lepší, než to naplocho. Asi proto, že točením z něj nevykape tolik omastku.

Grilovat kuřata, opékat brambory i zeleninu jde najednou. Trochu klobás

Proč si myslím, že je stavba výjimečná?

1/ V jednom prostoru, lze výborně udit, i grilovat jak plošně tak rotačně a krbovat

2/Popřela teorii, že všechny zahradní krby musí mít komín vzhůru zužující se přímo nad ohništěm. Tímto získala vzhledem k odvodu šlemů z komína ideální udící prostor.

3/ Kombinace starých cihel a omítky.

Ano zní to směšně, jako objev Ameriky, ale opak je pravdou. Když se totiž podíváte na všechny zahradní výtvory, nikde tuto (ani tu první možnost) nenajdete. Většina to řeší novými cihlami a spárováním, no budiž.  Ale mnozí když nemají na nové cihly (jedna stojí cca 30 Kč) tak to řeší starými a spárováním a to vypadá hrozně. Dále považuji za vrchol stupidity dělat ve stavbě nad „chlívky“ klenby. Klenba patří do sklepa, či na hrad, ale na novou zahradu? Zdá se tedy, že stará cihla a omítka je na zahradu novinka.

Stavba z nových, mě připadá, že je jen pro ty, když nevědí co s penězi. Když kolikrát na internetu vidím, a každý se s tím rád pochlubí, ty stavby neúčelné o min. jedné komoře na grilování a to nikoliv na rožnění a druhé komoře na uzení, ošklivé klenby a všelijaké záhyby, točí se mi z toho hlava, kolik musel dát stavitel jen za cihly. Rožeň vůbec je v cihlovém grilu málo k vidění, asi si s tím stavitel neví rady, přitom jeho používání je mnohem lepší, už jen pro tu tvorbu slin….

 

4/ Uvedená řešení (staré cihly, omítka, štuk, jedna komora, levný komín, nejlépe z titan-zinku) podstatně zlevňují a zmenšují stavbu, i když stavba má všechny možné funkce.

 

Zimní uzení. Ano, krb nezahálí ani v zimě

 

 

Základy stavby

Jo pořádný grunt, to je věda a asi největší dřina. Podle mne se může provézt třemi způsoby:

1/pod každou zeď samostatný výkop, ale musí být do ne zámrzné hloubky a to je 80 cm, opakuji 80 cm, jinak to může špatně dopadnout. Výkopy stačí úzké a mohou se použít při betonování i kameny. Tedy nejlépe úzkou lopatou a kopat jednotlivě pod každou zdí. I když nad zemí bude koukat jen kousek gruntu, 15 cm širokého, dole to bude širší, neboť tak úzké a hluboké se to nedá vykopat. Pakliže se to pokusím jednotlivě vykopat, pak ale grunty musí být celé z betonu (mohu nastavovat i kameny) a dole jen podsypat pískem.

Nebo nedělat to jednotlivě pod zdmi, ale vykopat jámu celou 80 cm hlubokou. Ale pozor je-li stavba 2,60 m dlouhá 1m široká a 80cm hluboká potřebuji odstranit cca 2 m3 zeminy a je-li 1 m3 17 koleček, pak je to 34 koleček (ale betonu, hlíny tak 25). Jáma by se měla zavézt štěrkem a vršek dobetonovat jako desku min 15 cm silnou, která nemusí být armována. Avšak hodit tam alespoň jednu kari síť, to již by snad nikoho nezabilo. Nejlépe by bylo v nejnižším bodě jámy ještě prokopat kousek jako trativodu, aby se jáma mohla ev. odvodňovat.

 

2/ Armovanou betonovou deskou, 2x armovanou. Pro toho, kdo nechce hodně kopat, ale radši betonuje a armuje. Vykopal bych jámu cca 30 cm hlubokou, navozil do ní tak 20 cm štěrku a dále pak udělal 15cm betonovou desku. Tzn. Beton je 10cm pod terénem a 5 cm nad terénem. Armování musí být provedeno  2x, jedno co nejníže a druhé co nejvýše. (viz následující povídání o betonu.) Jedno armování: pořádná kari síť, tak z 5ky drátu, + na ní přihodit podélně 3x roxor 8 mm a 6x příčně.

3/ Já jsem měl pod přístřeškem pěknou zámkovou dlažbu, ze silných cihel a dobře provedenou, tak jsem na ní jen zašaloval na 10 cm desku. Desku jsem dobře pro armoval a je to dobré.  Pod zdivo jsem samozřejmě dal izolaci.

 

A to již je těšení v hotovém na opravdovou mňamku – dvě uzená kolena. Nikdy jsem si nemyslel, že mohou být tak dobrá. Dvě hodiny točit a pak najednou rozkrájet.

Povídání o betonu, (stavaři prosím přeskočte)

Beton zraje 28 dní a nejlépe, když v době zrání je stále vlhký. Zraje tedy i pod vodou. Přátelé čmoudíci! Prosím mějte toto na mysli, až budete odšalovávat či prvně topit. Odšalovat boční prkna, aby šlo vylepšit betonovou hranu cementovou kaší, mohu druhý den. Naopak čím dříve, tím lepší se mi to spojí. Ale podrazit stojny od šaluňku to již je jiná!!! To bych i k naší pře dimenzovanosti udělal až tak za tři týdny. A prvně topit? Prosím opravdu až za 28 dní. Neboť topením se to absolutně dosuší a s dozráváním je totální konec. Když v létě uděláte betonovou desku, svítí na ní sluníčko, nekropíte, pevnost betonu může poklesnout až na 20%. Tzn. hlavně prvních 14 dní kropit, kropit, kropit…… Dále pak: beton na tlak vydrží šíleně mnoho, ale na tah moc ne. Toto se eliminuje právě armaturou.  Tzn. naše betonová deska, která je nad „chlívky“ či betonová čepice nad udírnou jsou podobně namáhány jako překlady, to znamená, že vrchní část desek je namáhána na tlak a spodní část na tah. Armaturu tedy umístím v desce co nejníže, tak 1 cm od šalunku, ale tak, aby byla dobře oblita betonem. Rovněž je nutno beton např. kladivem pěchovat.

U základové desky je to trochu jinak. Někdy pod částí desky zmrzne voda, tedy desku to jako páčí vzhůru a když je v létě dlouho sucho naopak, vznikne pod tím samým rohem trochu prostoru a deska je namáhána na ohyb. Proto dvojí armatura, jednou nahoře a druhá dole. Doufám, že dobrá armatura eliminuje „vlastnost“ sloupku u vrátek, to je že když hodně mrzne, nedá se to pořádně otevřít nebo zamknout. Každý sloupek od vrátek, protože nebývá uložen až do ne zámrzné hloubky, trochu v zimě „plave“.

Trochu ke stavbě.

Stavět dnes a hlavně omítat, když je zázračný multibat je přímo radost. Každou položenou cihlou se můžeme kochat…. Nevím, zdali v multibatu je cement, ale v nějaké formě určitě. Jsem rozhodně přesvědčen, že stavěním z máčených cihel se zvýší pevnost zdí.  A tak bych doporučoval: nejdřív cihly máčet a po stavbě alespoň týden kropit. Všechny stěny spodní části i horní komora je z 15 cm silné zdi, ze štorcky je pouze zadní část ochranné zídky a ochranná zídka za lednicí. S popelníkem pro udící topeniště začínáme co nejníže, pro to aby nám zbylo trochu spádu pro rouru, která spojuje topeniště s udícím prostorem. Spodní popelníková dvířka dáme tedy hned na první položenou šichtu a dno popelníku bude také na první šichtě.

Dělání, dělání….když dáš cihlu k cihle, těsto do díže.       Ugrilovaná cihla je výborná

Váhali jsme, jestli na takovou stavbičku shánět míchačku. Nakonec jsme se rozhodli bez míchačky. Tak přátelé, hezky jako kdysi. Beton; 3 lopaty písku, 1 lopata, cementu atd, chce to naházet pořádnou hromadu, nejméně tak 3 kolečka. Pak 2x na sucho, 1x na mokro (samozřejmě přeházet) a kvalitu dodělat v kolečku. To samé s multibatem, ale trochu jinak: 4 a čtvrť lopaty písku, a 1 lopatu multibatu. Chce to kvalitní malťák i kvalitní  betoňák (to podle mne je hodně jemný).

 

Nejprve jsem se pokoušel sehnat multikáru malťáku a multikáru betoňáku. Ale už to tady takhle nikdo nevozí, přesto pískovna takovým to drobným stavitelům vychází vstříc a to tak, že na fůru nákladního auta naloží do levé poloviny např. malťák a do pravé betoňák.  A máte-li barák již vypiplaný, je to velký problém kde míchat, kam složit písek, kam cihly. Budete-li míchat na trávě, pak budete 2 roky na tom místě bez trávy, budete-li míchat na zámkové dlažbě, pak bude zničená, neboť již to nikdo neumyje. Nejlépe tedy nemáte-li vhodnější místo, pak z prken udělat takové plato, alespoň 2 x 3m. Štuk samozřejmě koupit, pozor dělají venkovní a vnitřní, tedy ten venkovní.

,V levém obrázku vpravo u okapové roury si všimněte šalování převisu střešní latí. V pravém: vyčnívající roura se pak uřízne na úroveň desky, a dno komory se obloží 2cm šamotovou deskou, nad rourou se nechá čtvereček, kam se pak bude vkládat kousek destičky jako uzávěr.

Na dno komory se musí položit jedna šichta cihel, aby šlo vytvořit těsnění dveří. Stačí samozřejmě jen první řada. Na zbývající dno byl vytvořen rošt z husté sítě na 5 cm štucech a vyhovuje to.

Tak to pokračuje dál a dál, kde se dozvíte to gro o komínu!!! ale i o dalších devíti vychytávkách, jako těsnění dveří, odendavací držáky rožně, o  zářiči….Ale i o teorii a praxi uzení, no prostě je toho tolik, že se z Vás stane odborník na uzení a grilování, který umí dělat jen nejlepší zlaté klobásy a zlaté maso.

Jak zaplatit ?

 Stačí jen poslat 250 Kč na níže uvedené konto a v bankovním příkazu do sdělení pro příjemce, nebo do poznámky napsat svého meila. Jakmile peníze padnou na konto, hned Vám pošlu zprávu celou. Ale nezapomeňte na toho meila, jinak jste peníze hodil do rybníka, protože nebudu vědět, kam mám zprávu poslat.

Kdybyste se chtěl na cokoliv zeptat, či upřesnit volejte Seidl 721 376 830, nebo pište, vpředu na první stránce dole je formulář.


Pro sdělení konta jsem si připravil takovou úsměvnou otázku:

Hezký den.

 

Vítám do rodiny budoucího čmoudíka (čmoudici), či gurmána (gurmánku)! (dámy prosím promiňte, ale snad to „vezmete“)

 

        Abych nebyl takový „suchý“ děda, připravil jsem si tento oživovací úvodník.

 

        Na začátek kontrolní otázka: Víte, jak se pozná dobrá klobása? Dobrá klobása ještě není, když vám někdo řekne po ochutnání, že je dobrá. Dobrá se pozná takhle: Když na ochutnávací prkénko pro známého nakrájíte tři kolečka a on sní jedno kolečko, tak samozřejmě řekne, že klobása je dobrá. To ale nevíte ještě, jestli to řekl ze slušnosti, nebo jestli je opravdu dobrá. Když však dojídá první kolečko, natáhne ruku po druhém. Vy se chystáte s prkénkem k odchodu a on říká: „Počkej prosím Tě“. Okamžik čekáte a on si bere třetí. Teprve tehdy mohu říct, že se nám klobásy povedly a směle je můžu nabídnout blízkým.

 

      Prostě dobrá klobása po ochutnání vyvolá pocit, že musíte mít hned po prvním kolečku další a další.

 

      Přátelé. Cesta k dobrým klobásám je dlouhá, ale první a nejtěžší krok již máte za sebou: rozhodnutí, že něco vytvoříte. Gratuluji!  Ale musíte vydržet až do konce! Budu Vám držet palce.

      Částku (250 Kč) prosím zašlete na 2301262935/2010. Vše pak zašlu mailem. No a je-li někdo ze Slovenska, bude potřebovat ještě konto ve formě IBAN  CZ 5820100000002301262935

 

S pozdravem Ing. Seidl